A KÁPOLNÁSNYÉKI VÖRÖSMARTY EMLÉKHÁZ TAVASZI ÉBREDÉSE: ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS HAGYOMÁNYOK ÖSSZHANGJA.
2023. március 18-án újra megnyitja kapuját az ország egyik legjelentősebb Vörösmarty-emlékhelye, a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház.

Én is oly dalt mondok világ hallatára,
Melynek égen, földön ne légyen határa,
Amit fül nem hallott, a szem meg nem jára,
Azt én írva lelém lelkem asztalára.
(Vörösmarty Mihály: Tündérvölgy)


A KÁPOLNÁSNYÉKI VÖRÖSMARTY EMLÉKHÁZ TAVASZI ÉBREDÉSE: ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS HAGYOMÁNYOK ÖSSZHANGJA
(Sajtóközlemény, Vörösmarty Emlékház, 2023. március 1.)


2023. március 18-án újra megnyitja kapuját az ország egyik legjelentősebb Vörösmarty-emlékhelye, a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház. Április 15-ig hétvégenként, szombat és vasárnap 10-18 óráig várja látogatóit Vörösmarty Mihály gyermekkori lakóháza. A már jól ismert lehetőségek (az Emlékház és park látogatása tárlatvezetéssel vagy egyénileg, múzeumpedagógiai foglalkozások minden korosztálynak) mellett újdonságok is várják a vendéget: a tavaszi nyitást követően a közeli Liszt Művészház is látogatható lesz.
Mintegy 1500 fiatal már biztosan érkezik pedagógusokkal a 2023-as turisztikai szezon folyamán a Szózat szerzőjének egykori otthonába, s készíthet egyedi, a reformkorhoz kapcsolódó emléktárgyat. A Vörösmarty Emlékház is bekerült a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításai, valamint a reformkorhoz és Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyek közé, így a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium pályázata segítségével szervezett utak keretében 34 csoport, 5-11. évfolyamos korosztály (köztük a Felvidék és Erdély felső tagozatos és gimnazista diákjai) látogatja meg e különleges kulturális helyszínt. A kiállítás látogatása, tárlatvezetés és egy rendhagyó reformkori barangoláson várja a tanulókat, hiszen nemcsak itt, hanem a Vörösmarty-pincében és a Halász-kastélyban is tematikus élménypedagógiai foglalkozások várják őket a pályázat keretében.
A Lázár Ervin Program helyszíneként is bemutatkozhat 2023-ban az intézmény. Itt a nemzeti örökség ápolását, a hazaszeretetre nevelést helyezve a középpontba második nemzeti imádságunkkal, a Szózattal ismerkedhetnek meg mélyebben egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 7-8. osztályos diákok. Lehetőségük lesz arra is, hogy aktualizálják a költemény üzenetét, átérezzék XXI. századi jelentőségét.
Különleges reformkori sétára hív tehát mindenkit az Emlékház: érdemes ellátogatni vagy újra betérni az 1800-as évek elején épült, 2020-ban teljesen megújult épületbe, végigjárni a kiállítótér helyiségeit, kipróbálni az interaktív elemeket s egy lélekemelő sétát tenni a parkban verseket olvasgatva, vagy akár betekinteni a Liszt Művészházba is.
További információ, jegyárak, nyitva tartás elérhetők a vorosmartyemlekhaz.hu honlapon.

 

Vörösmarty Emlékház
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.vorosmartyemlekhaz.hu