„EGÉSZ ÚTON HAZAFELÉ…” címmel tartott Petőfi-műhelynapot a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken
(Sajtóközlemény, 2023. március 2.)

Petőfi Sándor világában tehettek különleges utazást gyermekek és felnőttek a Petőfi-bicentenárium alkalmából rendezett irodalmi műhely keretében Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola ingyenes rendezvényén az „Átröpűlök hosszában hazámon” című tablókiállítás, irodalmi előadás, keresztrejtvény és népzenei koncert várta az érdeklődőket.

Mintegy 200 vendég, diák, aktív korú és nyugdíjas egyaránt érkezett a Művészeti Népfőiskola invitálására a Petőfi-műhelynapra, ahol a 200 éve született költőzsenire, Petőfi Sándorra emlékeztek. A gyülekező után Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke hívta Petőfi világába történő utazásra az egybegyűlteket. „Köszönjük, hogy útra keltetek ma reggel, és velünk tartotok a mai nap különleges utazásán Petőfi világába, köszöntötte a jelenlévőket az elnökasszony, aki kiemelte, a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját Petőfijét: felfedezze, hogy mi érinti, szólítja meg leginkább a költő világából. Ahogy fogalmazott, merjük követni Petőfi szavait: „Érzem, hogy én is egy sugár vagyok/Amely segít a földet megérni.”

Ezt követően Vaderna Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docensének a fiatalok nyelvén szóló, humorral teleszőtt előadása következett. Petőfi Sándorról, mint kora legsikeresebb influenszeréről szólt, rendhagyó verselemzéssel megvilágítva Petőfi költészetének zsenialitását. A hálás közönség vastapssal jutalmazta a különleges irodalomórát.

 A mozgással, kutatással egybekötött kalandos kvízjáték és keresztrejtvény megfejtése közben a résztvevők megmutathatták a nap során is gazdagodott tudásukat és ügyességüket. Nagy lelkesedéssel keresték az információkat és oldották meg fiatalok és régebb óta fiatalok egyaránt a rejtvényt. A rövid ebédszünetben finom falatok, gyümölcs, frissítő italok szolgáltatták az energiát a nap záró részéhez.

Muzsikáló rímek címmel a Tükrös Zenekar egy órás műsora zárta a napot. Petőfi Sándor folklorizálódott verseit népzenegyűjtések alapján, Liber Endre magyarázataival, összekötő gondolataival hallgatha meg a közönség Árendás Péter, Halmos Attila, Koncz Gergely, Lelkes András és Liber Endre előadásában

 Senki nem távozott üres kézzel: a nap végén, aki megkereste a Pető Hunor által készített Petőfi szobrot a Halász-kastély parkjában, és szelfit készített vele, egy egyedi, erre a napra készült hűtőmágnest kapott.

 

 

Megjelent cikkek:

feol.hu

fehervartv.hu