Május 16-án, csütörtökön a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Déryné Program közös szervezésében valósult meg a ’KultUP’ elnevezésű színházi és művészeti program Kápolnásnyéken a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban.

A KultUp egy, a középiskolások számára összeállított színházi és kulturális témanap-sorozat, amelynek keretében a diákok kifejezetten az iskolai platformra tervezett színházi produkciókban és foglakozásokon – például tantermi és szünetszínházi produkciókban, illetve rendhagyó irodalom és történelem órákon – vehetnek részt.

A program során az iskola különböző tereit igénybe véve, párhuzamosan zajlottak azok a foglalkozások, melyek egytől-egyig interaktív módon igyekeztek felkelteni a fiatalok figyelmét: a gyermekek kipróbálhatták magukat az improvizációs színházi világban, történeteket alkothattak, megismerkedhettek a szinkron-színészettel és részt vehettek játékos kvízfeladatokban. A témanapon résztvevő diákok azonban nem csak a színházi kultúrához kerülhettek közelebb, hanem közös élményeken keresztül iskolatársaikhoz is, így alkotva erősebb közösséget a mindennapokban.

A ’KultUp’ alprogram célja ugyanis az, hogy az élmény- és a drámapedagógiai nevelés eszközeivel járuljon hozzá ahhoz, hogy a kulturális minőség minden középiskolás számára elérhető legyen, ily módon pedig támogassa az erős értékrend, a tartós érdeklődési körök, valamint a motivált jövőkép kialakulása mellett, a közösségi kompetenciák, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a közösséghez tartozás igényének az erősítését is. Csütörtökön az iskola tanulóit Turi Bálint: Dsida Jenő versimprovizáció; Szilvási Dániel: Ritmus a színházi térben; Popárdi Norbert: Vegyük fel!; Balog Réka: Szavak; Kálócz László: Impro verseny; Dányi Krisztián: Szabadszinkron; Bánki Beni: Irodalmi show; Földesné Prainer Petra és Hodászi Ádám: Szabadságra hajlamos című foglalkozásai várták. Marafka Mátyás: Ab Ovo című darabja, valamint Jobku és Dzsevu: Világhírű Történelemóra Színháza pedig még több nevetést csempészett a rendezvény eleve sokszínű palettájába.

 

A ’KultUP – Belenősz a kultúrába’ című program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Déryné Program szervezésében, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésében valósult meg a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban.